У тры змены
Андрэй бярэ мех — шчыльны, надзейны, з тоўстай абгортачнай паперы — спрактыкаваным рухам, карыстаючыся жалезнымі “плечыкамі”. Апранае яго на вялізны цэлафанавы пакет — і малочная тара гатова. Хлопец паказвае поўны цыкл расфасоўкі. Зрэшты, працэс нескладаны, і Андрэй адпрацаваў яго да аўтаматызму. Мацуе мех да фасовачнага апарату, які тут жа выдае порцыю сухога малака. Прапускае яго праз “вусы” (прыстасаванне, што адпампоўвае паветра), каб мех быў шчыльнейшы і больш кампактны. А затым — на электронныя шалі.
Цікава, што ўзважваюць і сам мех, які мае прыкладна чатырыста пяцьдзясят грамаў. Затым гэтыя грамы вылічваюць з агульнай вагі гатовага прадукту. Павінна быць усё грам да грама, як у аптэцы. І калі апарат выдае перасып ці недасып, фасоўшчык павінен лыжачкай акуратна дасыпаць ці адняць. Мабыць, гэта адзіная аперацыя, якая ў кансервавым цэху МКК робіцца ўручную.
Цэлафан склейваецца лёгка, па транспарцёры мех рухаецца да зашывальнай машыны. А затым — на паддон. Дваццаць чатыры мяхі ў восем радоў, па тры ў кожным, на паддоне абгортваюцца стрэйч-плёнкаю, абзаводзяцца біркаю — і на склад гатовай прадукцыі. За змену работнік павінен расфасаваць не меней як восем тон сухога малака.
Андрэй у кансервавым цэху другі з дынастыі Ладновых. Бацька Пётр Ладноў працуе на “параварцы” — так тут іншым разам называюць вакуумныя апаратныя ўстаноўкі для згушчэння малака, а сын — на расфасоўцы.
Дарэчы, расфасоўка — ці не адзіны працэс у цэху, дзе работнікі наўпрост сутыкаюцца з малочным прадуктам.
— Астатняе аўтаматызавана, — расказвае намеснік дырэктара па вытворчасці Жанна Абашава і для нагляднасці падводзіць мяне да вялізнай устаноўкі, якая і сапраўды нечым нагадвае гіганцкую параварку.
Праз акенца ў апараце назіраю, як унізе кіпіць ды плешчацца малочная рака.
Цэх у летні час сушыць малочныя прадукты — малако, вяршкі. Зімою пераважна займаецца падсырнай сыроваткаю і вырабляе канцэнтрат для замяняльнікаў цэльнага малака (ЗЦМ), якім пояць цялят. Нядаўнім часам цэх мадэрнізавалі, патраціўшы васемсот тысяч еўра. Удасканалілі сушылкі, пабудавалі новае малакасховішча, паставілі лінію малакапрыёмкі, аўтаматызавалі абсталяванне для мыцця, устанавілі апараты для крышталізацыі. І ў выніку атрымалі новую якасць выпускаемай прадукцыі.
Працэс кансервавання стаў закрыты і аўтаматызаваны. Працуюць камп’ютары, а чалавечы фактар зведзены да мінімуму. Летнім часам цэх выпускае максімум шэсцьсот тон прадукцыі. Аднак у перспектыве на прадпрыемстве мяркуюць стварыць новы сушыльны цэх, а гэты будзе працаваць выключна на вытворчасць сыроваткі і канцэнтратаў.
На прыёмцы малака ўстаноўлены помпы, лічыльнікі, якія лічаць аб’ём прынятага малака, а таксама ахаладжальнікі. Працуюць тут два чалавекі. Далей — малакасховішча з пяццю ёмістасцямі агульнай змяшчальнасцю дзвесце пяцьдзясят тон, дзе занятыя чацвёра работнікаў. Столькі ж людзей абслугоўваюць і вакуумную апаратуру для згушчэння малака. У сушыльным аддзяленні размешчаны дзве сушылкі ЦТ-500. Вырабляюць тысячу кілаграмаў сухога малака ў гадзіну і недзе каля дваццаці тон за суткі. Пазменна працуюць чатыры фасоўшчыкі і восем апаратчыкаў, якія сочаць за камп’ютарамі. З сушылкі па пнеўматранспарцёры малако трапляе ў бункер і ідзе на расфасоўку, пра якую нам ужо распавёў Андрэй Ладноў.
Цэх працуе ў тры змены, кожную з якіх абслугоўваюць дзесяць чалавек. Такім чынам, калектыў цэха складае каля трыццаці чалавек, сярод якіх ёсць і моладзь, і вопытныя майстры сваёй справы. Гэта апаратчыкі сушкі Валянціна Саламаха, Сняжана Касцюковіч, аператар вакуумнага апарата Пётр Ладноў і іншыя.
Уладзімір
МІХНО.
На здымку: Андрэй Ладноў на расфасоўцы сухога малака.
Фота аўтара.